# Product Aantal Prijs
Totaal:

Over ons

geschreven door Matthias
5 minuten

Wat?

Droogte, bosbranden, en veel zwaardere stormen komen de laatste jaren frequenter voor. Mensen van over heel de wereld beginnen te beseffen dat de klimaatverandering alle landen treft en deze rampen zijn het gevolg.

We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen wel vermijden dat dit nog erger wordt.
Eender welk initiatief, hoe klein ook, maakt een verschil. Al die kleine initiatieven samen zorgen voor een duidelijke impact.

Ons doel is om fruit- en notenbomen te planten op 1 hectare. Honderden bomen die:

  • ⛱️ zorgen voor schaduw
  • 🍐 voedsel produceren
  • 🚰 grondwater op peil houden
  • 🏭 CO2 opzuigen

🥝 Waarom fruit- en notenbomen?

Als je nog nooit gehoord hebt van een voedselbos (food forest) wordt dit een echte openbaring. Een voedselbos, ook soms een bostuin genoemd, is een diverse beplanting van eetbare planten die tracht de ecosystemen en patronen die we vinden in de natuur na te bootsen.

We weten allemaal hoe een 'gewoon' bos er uit ziet. Grote bomen die in de hoogte groeien in gevecht om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen. De onderste lagen zijn koel, maar ook donker. Er zijn weinig planten die onder een dik bos kunnen groeien. En sinds we bomen niet kunnen eten, zijn boeren al duizenden jaren bossen aan het kappen om eetbare gewassen te kunnen groeien. 
Picture of a forest with large trees, not a lot of undergrowth, but there's a small path.

De moderne landbouw heeft ons toegelaten om de aarde te bevolken met meer dan 7 miljard mensen. Tegelijkertijd, zijn de kosten en de hoeveelheid arbeid die nodig zijn om voedsel op ons bord te brengen enorm gekrompen. Maar datzelfde systeem dat ons voedt, verstoort de natuurlijke balans en is onze voedselvoorziening op lange termijn aan het bedreigen. Onze manier van leven en het voortbestaan van onze soort komt hierdoor in het gedrang. Boeren weten dit, en zij zijn actief op zoek naar manieren om hun grond en inkomen te beschermen.
Picture taken from above of a combine machine, harvesting a dry field of grains.

Er is een alternatief. Een plek tussen een donker bos, mooi om in te wandelen maar niet in staat om iedereen te voeden en het industriele proces dat we moderne landbouw noemen.

Een voedselbos is een plaats waar je voedsel produceert, in samenwerking met de natuur. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een boomgaard. Maar in plaats van eenzelfde soort peren worden er honderden verschillende soorten naast elkaar geplant. Appelen, peren, walnoten, frambozen, druiven.
Picture of pears hanging on a tree, one is almost perfect, the other has a fly on it and some dark spots, not every fruit is perfect.
Elke soort vult zijn eigen niche. Er zijn er die heel hoog groeien, zoals walnoten. Andere, zoals frambozen, verkiezen de beschutte onderlaag. Ze werken samen, om een gebalanceerd systeem te maken. Er is geen nood aan pesticiden, omdat dankzij het aantal verschillende soorten, er geen enkele pest de hele keten kan verstoren. Een voedselbos opzetten is een beetje ingewikkelder dan je standaard boerderij, maar eens de beplantingsfase voorbij is, is het niet nodig om elk jaar te ploegen, bemesten en te zaaien. Deze bomen produceren een overvloed aan vruchten. Je kan ze blijven oogsten, jaar na jaar. En tegelijkertijd nemen ze CO2 vanuit de lucht op en duwen ze die in hun takken, stam en wortels.

Waar?

Net buiten de dorpskom van Sint-Gillis-Waas, naast de fietssnelweg f411 die loopt van Sint-Niklaas tot Hulst.

Wie?

Het geesteskind van Eva Van Breuseghem en Matthias Van Woensel. Omdat we toch een klein stukje van de wereld willen verbeteren.

Wanneer?

In 2020 planten we de eerste bomen en struiken. Vanaf 2021 zal je kunnen genieten van heerlijk vers fruit.


Meer info?

Contacteer ons gerust via info *at* gillisbos.be.