Een warm najaar

geschreven door Matthias
3 minuten

2020 was het warmste jaar ooit (tot volgend jaar waarschijnlijk...). Dat is op veel vlakken slecht nieuws. Maar... het zorgt er ook voor dat we tot diep in de herfst nog kunnen genieten van mooie zonnige dagen.

Lara geniet van haar boterhammetjes in de zon. Zittend op een bankje gemaakt van een aantal wilgenstammen

We zijn naar het veld gefietst en picknicken daar samen met Lara. We halen ook de laatste pompoenen van het veld. Tijdens de heel droge zomer groeiden deze amper, maar dankzij het warme najaar zijn er toch nog heel wat pompoenen groot geworden. Een aantal van deze pompoenen delen we uit, maar er gaan er ook heel wat voor eigen gebruik mee naar huis. Zak vol met butternut pompoenen.

Lara en Matthias proberen nog snel voor de winter regens een klein vijvertje te graven. De bedoeling is om zoveel mogelijk regenwater dat in de winter valt bij te houden voor tijdens de droge zomer. Lara tracht de grote spade van Matthias in de grond de duwen met haar kleine voetjes. Matthias helpt haar.

Een beetje verderop, in een eerder gegraven vijvertje, hebben we inmiddels al bezoek gekregen van een pad. Die mag hier gerust de mugjes komen opeten :-). Welkom vriendje!Bruine pad in ondiep water, omringd door klavertjes

Een paar dagen later, krijgen de grote Canada populieren ook een snoeibuurt. De takken onderaan (tot 3 meter hoogte) worden afgezaagd en opzij gelegd. Deze zullen later worden verhakselt. De populieren zijn de hoogste bomen op het terein. We willen dat ze hun zonlicht halen 30meter boven de grond. De onderste meters zijn voor onze jonge boomjes en struiken.

Eva gebruikt de handzaag met een 3meter hoge stok, om de laatste van de onderste takken af te zagen van de 70cm dikke populier. Op de grond liggen al een aantal afgezaagde takken.